Aggelopoulos :: Δίκτυο Συνεργατών Αγγελόπουλος

Οδηγίες Συμπλήρωσης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 2015.


image of tax-clearanceΤο δίκτυο συνεργατών Aggelopoulos σας ενημερώνει για τις οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων Ε1 φορολογικής χρήσης 2015. Για να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο των οδηγιών παρακαλώ πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Ημερομηνία Ενημέρωσης 26-5-2015.

Οδηγίες Συμπλήρωσης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 2015

Οδηγίες Χρήσης TAXISNET για την υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 2015

Οδηγίες Χρήσης για την υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 2015

38 Σχόλια στο “Οδηγίες Συμπλήρωσης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 2015.”

 1. Συγνώμη μία ακόμη ερώτηση.
  Στο έντυπο Ε2 όσον αφορά την δωρεάν παραχώρηση κατοικίας απο γονέα σε παιδί, υπάρχει κάποια αλλαγή? Γιατί είδα οτι έχει προστεθεί η στήλη 17.Πρέπει να επιλεχθεί κάποιος κωδικός και σε αυτήν την στήλη?
  Ευχαριστώ.

 2. Κύριε Ανδόνικε,

  Θα συμπληρώσετε κανονικά την δωρεάν παραχώρηση της κατοικίας όπως και πέρυσι επιλέγοντας και τον αντίστοιχο κωδικό στην στήλη που έχει προστεθεί.
  Η παραχώρηση κατοικίας από γονέα σε παιδί παραμένει να είναι δωρεάν.

 3. Καλησπέρα κ Αγγελόπουλε.
  Το 2014 εκτός απο τα εισοδήματα που δηλωθήκαν αυτόματα στο Ε1 είχα και τα εξής:
  1) επίδομα τέκνων (Α21) το οποίο έχει περαστεί αυτόματα στον κωδικό 617 ο οποίος είναι κλειδωμένος.
  2) Επίδομα τακτικής ανεργίας απο ΟΑΕΔ το οποίο δήλωσα στον 661 και
  3) 42,00€ οικογενειακό επίδομα απο τον ΟΑΕΔ το οποίο δεν γνωρίζω σε ποιόν κωδικό θα πρέπει να το δηλώσω?
  Ευχαριστώ

 4. Κυρία Ελένη,

  Για το θέμα που μας αναφέρεται έχει εκδοθεί η απόφαση πολ. 1149/20-6-2013 με θέμα «Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013.»

  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

  1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στην παράγραφο αυτή.

  Όσα από τα επιδόματα – βοηθήματα αποτελούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ εισόδημα, ακόμη κι αν απαλλάσσονται της φορολογίας, δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 της δήλωσης (έντυπο Ε1) με βάση τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4110/2013 και συνεπώς υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΕ, συγκεκριμένα την παραγρ. 5 του άρθρου 6, αποτελούν εισόδημα απαλλασσόμενο της φορολογίας οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

  Αντίθετα, οσα επιδόματα – βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικα χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, δεν αναγράφονται στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς. Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με την θέση της Διοίκησης δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κλπ.

 5. Καλησπέρα σας,
  20 χρονών, πρώτη φορά κάνει φορολογική δήλωση με εισοδήμα από μισθωτές υπηρεσίες 268€ και φιλοξενούμενη στους γονείς της. Δηλώνει αποδείξεις το 25% του εισοδήματος της. Το σύστημα βγάζει 50€ χρεωστικό είναι φυσιολογικό??
  Ευχαριστώ Στέλλα

 6. Κυρία Στέλλα,

  Κάποιο πεδίο δεν έχει συμπληρωθεί σωστά. Κανονικά δεν υπάρχει φόρος στην συγκεκριμένη δήλωση.

 7. κ. Αγγελόπουλε, έχω την ψιλή κυριότητα ενός ημιτελούς διαμερίσματος. Πρέπει να υποβάλλω Ε2 και να συμπληρώσω τα στοιχεία του, αρ.κτήσης και όνομα συμ/φου στον πίνακα ΙΙ Ακίνητα που το 2014 είναι ημιτελή….Βέβαια είναι δηλωμένο στο Ε9 ημιτελές, κενό και χωρίς ρεύμα.
  ΑΝ ΝΑΙ τότε το σπίτι το οποίο μου ανήκει και το καταχωρώ στο Ε1 σαν κύρια κατοικία (ιδιοκατοίκηση) επειδή εμφανίζεται και στο Ε2 θα το διαγράψω (από το Ε2 )ή θα το αφήσω όπως φαίνεται με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία του (διεύθυνση, τ.μ., ρεύμα). Σας ευχαριστώ πολύ

 8. Κυρία Λακουμέντα,

  Αν υπάρχει ακίνητο το οποίο έχετε μόνο την ψιλή κυριότητα δεν συμπληρώνεται καθόλου στο Ε2. Και από την στιγμή που δεν έχετε άλλο ακίνητο παρά μόνο την κύρια κατοικία σας δεν υποχρεούστε σε υποβολή Ε2.

 9. Καλημέρα κ.Αγγελόπουλε,
  Επιβαρύνεται κάποιος με πρόστιμο αν κάνει διόρθωση στο Ε9 του 2014; (Η διόρθωση αφορά το πεδίο με τον αριθμό παροχής ηλεκτ.ρεύματος που είχε μείνει κενό).
  Ευχαριστώ πολύ

 10. Κυρία Ζαχαρίου,

  Για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 του 2014 έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής και υπάρχει πρόστιμο.

 11. αγορα αυτοκινητου το 2014

 12. Κύριε Κουλοχέρη,

  Δείτε την προηγούμενη απάντηση μας.

 13. Ειμαι συναξ. με καθ.αποδ.21.128.37 -το 2014 αγορασα αυτοκινητο 9.990.θα πληρωσω φορο αποκτησηςπερουσιακου στοιχειου?ευχαριστω

 14. Κύριε Κουλοχέρη,

  Η αγορά του αυτοκινήτου δεν είναι εισόδημα. Δηλαδή δεν φορολογείται εάν καλύπτεται από το δηλωθέν εισόδημα. Από την στιγμή που το εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των τεκμηρίων που προκύπτουν από την δήλωση τότε δεν υπάρχει φόρος. Για να ενημερωθείτε καλύτερα με τα τεκμήρια (αντικειμενικές δαπάνες) παρακαλώ πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

  https://www.aggelopoulos.net/news/expenditure-from-1-1-2011-law-3986-2011/

 15. Καλημέρα κ.Αγγελόπουλε,
  Θα ήθελα αν είναι εύκολο τη βοήθειά σας σχετικά με τα εξής:
  1) Σε οικόπεδο με ακίνητο ηλεκτροδοτούμενο (που δηλώνεται ως κύρια κατοικία στον πίνακα Ε1) υπάρχει αποθήκη στο υπόγειο του ακινήτου και μία 2η αποθήκη ως ανεξάρτητο κτίσμα εντός του οικοπέδου. Στο Ε9 πρέπει να γίνει μία εγγραφή όπου οι δύο αποθήκες θα αθροίζονται ως βοηθητικοί χώροι ή για αυτήν που είναι ξεχωριστό κτίσμα πρέπει να γίνει ξεχωριστή εγγραφή;

  2)Οικόπεδο με αποθήκη (ηλεκτροδοτούμενη) που δεν αποφέρει εισόδημα πρέπει να δηλωθεί στο Ε2 ως ιδιόχρηση;
  Σας ευχαριστώ.

 16. Κυρία Κηπουρού,

  Αν η αποθήκη έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή γραμμή. Αν δεν έχει τότε δηλώνεται ως βοηθητικός χώρος στην ίδια γραμμη με την κύρια κατοικία.

  Η αποθήκη πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθεί στο Ε2, όχι όμως το οικόπεδο.

 17. κ.Αγγελόπουλε
  1)Υπάρχει κωδικός στο Ε1 όπου κπ. δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένος άνεργος στον ΟΑΕΔ;

  2) Στο έτος 2015 δεν υπάρχει επιλογή για τροποποιητική δήλωση Ε9 παρά μόνο επιλογή για αρχική δήλωση. Θα υπάρχει πρόβλημα να κάνω αρχική δήλωση για να διορθώσω την επωνυμία στην οδό που είχε δηλωθεί το ακίνητο;

 18. Κύριε Αυγερίου,

  Η δήλωση της ανεργίας έχει σταλεί αυτόματα στην εφορία από τον ΟΑΕΔ. Δεν υπάρχει σχετικός κωδικός για να τον συμπληρώσετε.

  Η τροποποιητική δήλωση θα ενεργοποιηθεί αργότερα και θα έχετε την δυνατότητα να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

 19. καλήμερα σας
  ειμαι νεφροπαθής αμεα με ποσοστό αναπηρίας 90%
  μήπως γνωρίζετε τι απαλλαγές έχω απο την εφορία
  για ενφια, φόρος εισοδήματος, εισφορα αλληλεγγύης ,
  τελη κυκλοφορίας και φορο πολυτελείας για αυτοκίνητο 2.000 κυβικά ??

 20. Κύριε Σκοπλείτη,

  Η ερώτηση σας δεν μπορεί να απαντηθεί μέσω διαδικτύου γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αναλυθούν.
  Παρακαλώ όπως επισκεφθείτε κάποιον Λογιστή – Φοροτεχνικό να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα σας.

 21. Καλημέρα σας,
  Στο οικ.έτος 2015 στην εφαρμογή του Ε9 αν επιλέξω αρχική δήλωση για να δηλώσω μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση θα πρέπει να συμπληρωθούν από την αρχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου ή μεταφέρονται όπως είχαν συμπληρωθεί στο 2014 και απλά κάνω την αλλαγή;
  Ευχαριστώ πολύ

 22. Κυρία Κηπουρού,

  Τα στοιχεία των ακινήτων σας έχουν μεταφερθεί αυτόματα στο νέο έτος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλλετε τις αλλαγές που έχουν επέλθει.

 23. Καλησπέρα σας.Ενήλικος προστατευόμενος με αναπηρια που υποχρεούται να κανει δηλωση.Πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 001 του πίνακα 3 για τη μείωση του φόρου και στη δική του δηλωση;Ή αρκεί στη δήλωση του γιου του που τον φιλοξένει να συμπληρωθει αριθμητικά ο κωδικός 005 του πινακα 3;

 24. Κύριε Νίκο,

  Η ερώτηση σας έχει απαντηθεί.

 25. Γεια σας!Θα ήθελα να ρωτήσω πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από παιδί σε μητέρα και στα δύο του αδέρφια.Συνολικά δηλαδή παραχωρείται η κατοικία σε 3 άτομα.Σύμφωνα με όσα γνωρίζω το παιδί θα δηλώσει τη δωρεάν παραχώρηση στο Ε2.Η μητέρα και τα αδέρφια θα δηλώσουν το σπίτι ως κύρια κατοικία στον πίνακα 5,1Α του Ε1 τσεκάροντας τη δωρεάν παραχώρηση και γράφοντας ποσοστό χρήσης υπόχρεου 33%;Επίσης, υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα (κωδικός 129 του Ε1 καθώς και στο Ε2) σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις;Τέλος, υπάρχει υποχρέωση υποβολής μισθωτηρίου δωρεάν παραχώρησης κατοικίας;Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

 26. Κύριε Γιάννη,

  Θα δηλώσετε κανονικά στο Ε2 και στο Ε1 την παραχώρηση όπως ακριβώς μας γράφετε. Υπολογίζετε τεκμαρτό εισόδημα κατά 1/3 στον κάθε έναν που το δηλώνει στον πίνακα 5.1Α.
  Δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβληθεί μισθωτήριο για την δωρέαν παραχώρηση της κατοικίας.

 27. Με εισοδημα 19581 , φορο που αναλογει 2208 , φορο που παρακρατηθηκε 2174 , εισφορα αλληλεγγυης 195 , τοκοι καταθεσεων ημεδαπης 615 και φορο 92 , αποδειξεις 3100 και φιλοξενουμενος . Αν λαβουμε υπ’οψη ολα αυτα , εκκαθαριση με χρεωση 200 ευρω δικαιολογειται ? Αν οχι τι θα πρεπει να κανω , να περιμενω να μου ερθει ο λογαριασμος ?

 28. Κύριε Λαζάρου,

  Οι ιστοσελίδες μας είναι για να σας ενημερώνουν για τις σημαντικότερες αλλαγές που συμβαίνουν στα φορολογικά, νομικά θέματα.
  Δεν κάνουμε συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου. Αυτό απαιτεί χρόνο και αμοιβή.

 29. Κύριε Αγγελόπουλε το 2009 παρέδωσα πινακίδες απο αυτοκίνητο στην ΔΟΥ.
  Το αυτοκίνητο (διαλυμένο) το έδωσα σε ρομά για παλιοσίδερα.
  Σήμερα στην δήλωση στο Ε1 μου το εμφανίζει στον σχετικό πίνακα με τα αυτοκίνητα σε κατάσταση ακινησίας με μηδενικό τεκμήριο.
  Το ερώτημα είναι πώς θα το διαγράψω απο το Ε1 ή και απο την κατάσταση οχημάτων?
  Ευχαριστώ.

 30. Κύριε Ανδρόνικε,

  Εσείς θα το διαγράψετε κανονικά από το Ε1, αλλά θα πρέπει να έχετε κάποιο δικαιολογητικό. Στην συνέχεια με τα ίδια δικαιολογητικά θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για να δηλώσετε την καταστροφή του αυτοκινήτου. Αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η διαγραφή από την κατάσταση οχημάτων.

 31. 1. O πατερας μου πεθανε 3 Αυγ. 2015. ηταν χήρος.
  Η μητερα μου εχει πεθανει πολλα χρονια πριν.
  Εγω ειμαι ο γιος του και μοναδικο παιδί τους.
  Ο πατερα μου (ο λογιστης του) δεν εκανε, μαλλον ξεχασε να το πει στον λογιστη του, δηλωση φετος.
  Το 2014 δεν ειχαμε καμια περιουσιακη μεταβολη.
  Τους κωδικους του taxisnet τους εχουμε ο λογιστης του και εγώ. Ο λογιστης θα γυρισει απο διακοπες τη Δευτερα 24 Αυγ.
  Τι κανω με τα γνωστα Ε1, Ε2, Ε9 γενικα με οτι εχει σχεση με την εφορια και τον πατερα μου;
  Eχω ετοιμα ληξ. πραξη θανατου, εχω τα χαρτια Μ1, Μ7. πιστοποιητικο μη δημοσιευ. διαθηκης απο το Ειρηνοδ.
  Το πιστοποιητικο εγγυτερου συγγενη αργει (εκανα για αυτο αιτηση την Παρασκευη 14 Αυ. 2015.)
  Εχω βγαλει πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης. Το οποιο μου ειπε η ΔΟΥ Α’ Πειραια οτι θα μπορουσα να το χρησιμοποιησω αν αργησει το εγγ συγγεν.
  Καλως κακώς εκανα μονος μου το Ε2 ηλεκτρονικα του πατερα μου, Δεν υπαρχει κανεις να με βοηθησει. Αλλωστε τη δικη μου δηλωση την εκανε δωρεαν για μενα ο λογιστης του πατερα μου. Και βλεπω να την κανω μονος μου αυτη τη φορα τη δικη μου.

 32. Κύριε Καρανίκα,

  Πρώτα θα δηλώσετε τον θάνατο στο τμήμα μητρώου της εφορίας που ανήκει ο πατέρας σας. Μετά την υποβολή των σχετικών εγγράφων στο μητρώο θα μπορέσετε να κάνετε την φορολογική δήλωση του πατέρα σας στην Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα έως την 31-12-2015 χωρίς πρόστιμο.

 33. Βαιος Κ.
  Πηγα σημερα στην ΥΑΣ (υπηρεσια αποκαταστασης σεισμοπληκτων) του ΥΠΟΜΕΔΙ.
  Ανηκω στην ομαδα σεισμοπληκτων της Δραπετσώνας (προσφυγικος οικισμος καπαδοκιας, το αναφερει η σελιδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) που μας δοθηκαν με προσωρινα παραχωρητηριο το 2011 με ανταλλαγη τα σεισμοπληκττα. Τον τιτλο του σεισμοπληκτου τον εχει η ΥΑΣ. ΔΕ μπορουμε να νοικιασουμε ουτε να πουλησουμε τα διαμερισματα που μας εχουν παραχωρηθει. Με προοπτικη καποτε να μας δωσουν τα οριστικα παραχωρητηρια.
  Μεχρι σημερα αυτο δεν εχει γινει.
  Πληρωνουμε ομως κανονικα ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ που ειναι.
  Το ατομο που γνωριζει σχετικα στην ΥΑΣ θα γυρισει 24 Αυγ. στην υπηρεσια της ! Περσι δηλωσα φιλοξενουμενος στο Ε1 στο σπιτι του πατερα μου στον Πειραια. Φετος ΔΕ θα κανω το ιδιο. γιατι εχασα καποιο επιδομα για ΔΕΗ ! αλλα αν δεν δηλωσω φιλοξενουμενος (εχω δηλωσει διευθυνση το παραχωρηθεν στη Δραπετσωνα) τοτε τι θα κανω με τα υπολοιπα πεδια στο Ε1, Ε2 και Ε9 για το διαμερισμα στη δραπετσωνα; ! ΔΕΝ ΕΧΩ ιδεα τι κανανε οι υπολοιποι ενοικοι. Δεν επικοινωνουμε. Προσπαθησα εγω αλλα δεν πηρα απαντηση.

 34. Κύριε Καρανίκα,

  Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένετε να επικοινωνήσετε με την ΥΑΣ ώστε να μην έχετε πρόβλημα με την δήλωση σας.

 35. Οι γονείς μου μου έκαναν γονική παροχή μέσα στο 2015 το σπίτι που μένουν.Κράτησαν την επικαρπία κι εγώ την ψιλή κυριότητα.Κάναμε τις απαραίτητες μεταβολές στο Ε9. Εγώ όμως πρέπει να το δηλώσω και στο Ε2 στη δεύτερη σελίδα επειδή απέκτησα την ψιλή κυριότητα εντός του 2015 ή όχι? οι γονείς μου μένουν στο σπίτι και το δήλωσαν κανονικά σαν κύρια κατοικία στο Ε1.Ευχαριστώ!

 36. Κυρία Καρυτινού,

  Μόνο για την φετινή δήλωση θα πρέπει να δηλώσετε την απόκτηση της ψιλής κυριότητας στο Ε2 στον πίνακα «II. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗΣ Ή ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Ή ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ – ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ – ΔΩΡΕΑ – ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΤΛ.».

 37. Πούλησα το αυτοκινητό μου για 1.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και σκέφτομαι να αγοράσω νέο, αξίας 3.000 ευρώ. Το εισόδημά μου είναι περίπου 500 ευρώ για το 2016. Θα πληρώσω φόρο του χρόνου? Τι πρέπει να προσέξω? Ευχαριστώ!

 38. Κύριε Παππά,

  Θα πρέπει να προσέξετε τα τεκμήρια. Δηλαδή το εισόδημα που θα προκύψει βάσει αντικειμενικών δαπανών, γιατί με αυτό θα φορολογηθείτε.
  Δεν μπορούμε να σας πούμε αν θα προκύψει φόρος γιατί θα πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα της φορολογικής σας δήλωσης.

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!