Aggelopoulos :: Δίκτυο Συνεργατών Αγγελόπουλος

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 3809/2011


image of investors terminalΜια πρωτοβουλία του τμήματος του Οικονομικού Προγραμματισμού του δικτύου συνεργατών www.aggelopoulos.net είναι να σας ενημερώσει για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου 2011 (ΦΕΚ8Α/3908/2011) και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου η κατάθεση προτάσεων θα ξεκινήσει εντός του 2011.

O νέος Νόμος αποτελεί τη βάση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Στόχος του είναι η στήριξη επενδύσεων, εστιάζοντας στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και ενισχύσεις κεφαλαίου σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες. Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.
Σύμφωνα με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες και οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές). Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησής του. Ανάλογα με την περίπτωση δύναται να φτάνει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
Ο νέος νόμος προβλέπει τρεις γενικές και τέσσερις ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων. Το γενικό καθεστώς επενδύσεων περιλαμβάνει:

 1. Ενίσχυση ανταγωνιστικών και βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας
 2. Επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας
 3. Την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος επενδύσεων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, στις κάτωθι περιπτώσεις:

 1. Επενδύσεις νεανικής επιχειρηματικότητας
 2. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια
 3. Ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια για τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων
 4. Επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης

Επενδύσεις ενταγμένες στα παραπάνω καθεστώτα δύναται να λάβουν ενισχύσεις, όπως:

 •      Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων (έξι χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις και οχτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις).
 •      Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου
 •      Επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του επενδυτικού σχεδίου.

Ενεργοποίηση ΕΤΕΑΝ για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν

Στις καινοτομίες του νέου Επενδυτικού Νόμου περιλαμβάνονται :

 1. Ετήσιος προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων που θα καθορίζει το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.
 2. Φοροαπαλλαγές τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Συγχρόνως θα υλοποιούνται οι συμβάσεις του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες.
 3. Σταθερές ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.
 4. Αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης.

Παράλληλα, εισάγονται σαφή και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της βαθμολόγησης ενώ ‘έχει γίνει πρόβλεψη κάθε εξάμηνο να ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις.

Το δίκτυο συνεργατών www.aggelopoulos.net  αναλαμβάνει την πλήρη ενημέρωση και καθοδήγησή σας στα πλαίσια του νέου Επενδυτικού Νόμου ώστε να επιτευχθεί η στοιχειοθετημένη και έγκαιρη υποβολή της επενδυτικής σας πρότασης από την πρώτη πρόσκληση του 2011.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε με το τμήμα του Οικονομικού Προγραμματισμού.

Ονοματεπώνυμο: Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος
Τηλ.: +30 2109930111

Μια απάντηση στο “Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 3809/2011”

 1. Καλημέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω μια μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών και ίσως μια μικρή μονάδα κονσερβοποίησης δίπλα.
  Θα ήθελα μερικές πληροφορίες γενικά με το ελάχιστο ποσό επένδυσης βάσει αναπτυξιακού νόμου (100.000 ή 200.000 €;) και αν η επιδότηση είναι άμεση (χρηματική) ή υπολογίζεται έμμεσα από την 6ετή ή 8ετή φοροαπαλλαγή που πιθανόν θα έχει η επιχείρηση.
  Τέλος, θα ήθελα μερικές πληροφορίες για τις ημερομηνίες υποβολής της μελέτης.

  Ευχαριστώ πολύ
  Υ.Σ: κιν. τηλ. : 6972238827, θα χαρώ να με ενοχλήσετε για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

  Χριστόπουλος Βασίλειος

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!