Aggelopoulos :: Δίκτυο Συνεργατών Αγγελόπουλος

Εξαρτώμενα Μέλη σύμφωνα με τον Νόμο 4172/2013.


image of familyΤο δίκτυο συνεργατών Aggelopoulos σας ενημερώνει για το θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τους φορολογούμενους και αφορά τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται η ιδιότητα ενός εξαρτώμενου μέλους (προστατευόμενου μέλους με την παλαιότερη νομοθεσία). Σύμφωνα με τον Νόμο 4172/2013 οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Νόμος 4172/2013

Άρθρο 11

Εξαρτώμενα μέλη

1. Ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου, θεωρούνται:

α) ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής,

β) άγαμα τέκνα, εφόσον:

− είναι ανήλικα έως 18 ετών ή

− είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή

− είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,

γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:

− τέκνα του φορολογούμενου,

− αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.

δ) ανιόντες,

ε) ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με το φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

(Ανάρτηση από το Δίκτυο Συνεργατών Aggelopoulos. Παρακαλώ μην αφαιρείται τον σύνδεσμο σε περίπτωση αναδημοσίευσης)

3. Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 2, δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος:

α) διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο,

β) εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

4. Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ’ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων σχετικά με τα οποία το ανήλικο τέκνο υπέχει δική του φορολογική υποχρέωση:

α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12,

β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Παλαιότερη Δημοσίευση περί προστατευόμενων μελών:

http://www.aggelopoulos.net/news/protected-family-members-under-the-income-tax-code/

23 Σχόλια στο “Εξαρτώμενα Μέλη σύμφωνα με τον Νόμο 4172/2013.”

 1. Κύριε Αγγελόπουλε, για το οικονομικό έτος 2013 ποιος νόμος ισχύει για τα εξαρτώμενα μέλη? Ο 4172/2013 ή ο 4072/2012. Δηλαδή άτομο 25 ετών το 2013 με κάρτα ανεργίας, που έχει τελειώσει το ΙΕΚ απο τα 20 θεωρείται προστατευόμενο μέλος?

 2. Κυρία Παναγιώτα,

  Για το Οικονομικό Έτος 2013 (ημερολογιακό έτος 2012) ισχύει ο Νόμος 4072/2012. Ο Νόμος 4172/2013 ψηφίστηκε τον Ιούλιο 2013 και άρχισε να ισχύει από την ημερομηνία της δημοσίευσης. Δεν θεωρείστε προστατευόμενο μέλος γιατί η ανεργία σας έδινε επιπλέον 2 έτη μόνο αν φοιτούσατε στην σχολή. Δηλαδή το 25 έτος γινόταν 27 μόνο αν σπουδάζατε σε αναγνωρισμένες σχολές.

 3. Σας ευχαριστώ πολύ, απλά επειδή ειχα κάνει την δήλωση της μητέρας μου, που ειχε δηλώσει σαν προστατευόμενο μέλος τον 08/2013 και είχε ήδη ψηφιστέι ο νόμος θεωρούσα ότι ισχυει ο 4172/2013

 4. Κυρία Παναγιώτα,

  Σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε καμία περαιτέρω ενέργεια αν πρώτα δεν σας έρθει πρόσκληση από την εφορία ή αν δεν προσκληθείτε από κάποιον δημόσιο φορέα.

 5. Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Βασικά σας ρωτάω γιατί με είχε δηλώσει σαν προστατευόμενο μέλος η μητέρα μου και πήγα φέτος να παρω επιστροφή φόρου και μου είπαν ότι δεν ισχυει και έκανα τροποποιητική, το οποίο σημαίνει 40,00 ευρω για μενα πρόστιμο και 200,00 ευρώ επιπλέον φόρο για την μητέρα μου. Απλα ηθελα να διασταυρώσω ότι όντως δεν ίσχυε 0 4172/2013 τον Αυγουστο του 2013

 6. Κυρία Παναγιώτα,

  Δυστυχώς έχουν δίκιο.

 7. Η μητέρα της συζύγου με μηδενικό εισόδημα είναι προστατευόμενο μέλος στην κοινή ΦΔ. Το 2014 εισέπραξε αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα μεγαλύτερη των 3000€. Απ’ όσα γνωρίζω, η αποζημίωση δεν θεωρείται εισόδημα, οπότε εξακολουθεί να θεωρείται προστατευόμενο μέλος και το ποσό της αποζημίωσης θα δηλωθεί στον κωδ. 782 στο Ε1/2015.
  Ερμηνεύω σωστά;
  Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας!

 8. Παρακαλώ,

  Διαβάστε τις οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης που μπορείτε να βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

  https://www.aggelopoulos.net/news/instructions-for-completing-tax-statement-2015/

 9. Τα τεκνα της συζυγου απο τον προηγουμενο γαμο (πλήρες επιμελεια),αναφερομεναστην φορ. δηλωση στον πινακα 8 με τον κωδ.004 δεν ειναι προστατευομενα μελη του φορολογουμενου?

 10. Κύριε Χαράλαμπε,

  Από την στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο και η σύζυγος έχει την πλήρη επιμέλεια των τέκνων, τότε είναι σίγουρα εξαρτώμενα μέλη και όπως σωστά μας αναφέρετε συμπληρώνονται στον πίνακα 8.

 11. Ευχαριστώ. Αλλά πιάνου εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται? Δικά μου ή της συζύγου? Θέλουμε να κάνουμε αίτηση για ένα επίδομα και δεν γνωρίζουμε ποιος από μας πρέπει να την κανει-στα δικαιολογητικα λέει:δικαιούχος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει φορολογικά το παιδί. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά ή σύζυγος μου δεν έχει κανένα εισόδημα .

 12. Κύριε Χαράλαμπε,

  Από την στιγμή που η σύζυγος έχει την πλήρη επιμέλεια, τότε εκείνη βαρύνουν φορολογικά. Για αυτό συμπληρώνεται ο κωδικός 004 και όχι κωδικός 003 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 13. Καλημέρα, ο σύζυγος που έχει εισοδήματα από τόκους 1.600€ θεωρείται προστατευόμενο μέλος; Και αν ναι από ποιο εισόδημα και πάνω δεν θεωρείται;
  Ευχαριστώ

 14. Κύριε Ανδρεάκη,

  Ο σύζυγος από την στιγμή που έχει εισόδημα δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος. Και στην δημοσίευση αναφέρει ρητά «εφόσον δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής».

 15. Ο γιος μου ειναι 20 ετων φοιτητης στοΑΠΘ.Το 2015 εισεπραξε 9000 ευρω αποζημιωση απο ομαδικο ασφαλιστηριο και αγορασε ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο αξιας 3500€_.Εκανε ατομικη φορ δηλωση οπου δηλωσε οτι φιλοξενειται στο σπιτι μα.Το ερωτημα ειναι αν τον παρουσιαζουμε σαν προστατευομενο μελας στην φορ.δηλωση μας.

 16. Κυρία Μαρία,

  Για να βάλετε το τέκνο σας ως εξαρτώμενο μέλος στην φορολογική σας δήλωση θα πρέπει το φορολογητέο του εισόδημα να είναι κάτω των 3.000,00 Ευρώ. Αν το φορολογητέο εισόδημα που θα δείτε στο εκκαθαριστικό του είναι κάτω των 3.000 Ευρώ τότε μπορείτε να το βάλετε στην φορολογική σας δήλωση ως εξαρτώμενο μέλος, αλλιώς δεν μπορείτε γιατί υπερβαίνει το όριο εισόδηματος.

 17. Καλησπερα σας,
  Νεος 24 ετων λαμβανει επιδομα προνοιας 80% αναπηρια,φετος εκανε πρωτη φορα δηλωση και σβηστηκε απο προστατευομενο μελος του γονεα(κατοικια δηλωνει φιλοξενια),μπορει η’ πρεπει να εμφανιστει με καποιο τροπο στη δηλωση του γονιου ;

 18. Κυρία Έλενα,

  Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο εξαρτώμενα μέλη είναι:

  γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:

  − τέκνα του φορολογούμενου,

  − αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.

  Τα παραπάνω πρόσωπα δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

  Αν έχετε τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να προστεθεί στην φορολογική σας δήλωση ως προστατευόμενο μέλος, ασχέτως αν έκανε για πρώτη φορά φορολογική δήλωση.

 19. καλησπερα.φετος πρωτη φορα φορολογικη δηλωση .βγηκε 4.000 ειμαι ακομη προστατευομενο μελος της μητερας μου.εχω ενα θεμα με το στεγαστικο φοιτιτικο επιδομα.μεχρι στιγμης το εισεπρατα κανονικα.φετος με λενε οτι επρεπε να εχω φυγει απο την μητερα μου ως προστατευομενο μελος..τα ερωτηματα μου ειναι δυο.1.ισχυει κατι τετοιο? γιατι πιο πανω αναφερετε τενκα του φορολογουμενου στην κατηγορια γ πρεπει να ειναι πανω απο 6000..και 2.εφοσον επρεπε να φυγω.πως ο λογιστης με κρατησε στην μητερα μου και περασαν οι φορολογικες δηλωσεις?

 20. Κύριε Μπάμπη,

  Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε έγκυρα γιατί δεν έχουμε τα δεδομένα της δήλωσης της δικιάς σας και των γονιών σας. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον Λογιστή της μητέρας σας για να σας απαντήσει τα ερωτήματα σας.

 21. Καλησπέρα η πεθερά μου έχει ποσοστό αναπηρίας 50% και ετήσιο εισόδημα 2971 έχοντας κάνει φορολογική δήλωση.Μπορώ να την βάλω σαν εξαρτώμενο μέλος στην δική μου με τροποποιητική δήλωση και αν ναι τότε χρειάζεται να την έχω και σαν φιλοξενούμενη στο δικό μου σπίτι?

 22. Δυστυχώς δεν μπορείτε να την βάλετε ώς εξαρτώμενο μέλος γιατί το ποσοστό αναπηρίας θα πρέπει να είναι άνω του 67%. Σύμφωνα με την άνω δημοσίευση:

  «γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:

  − τέκνα του φορολογούμενου,

  − αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων.»

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!