Aggelopoulos :: Δίκτυο Συνεργατών Αγγελόπουλος

Διευκρινήσεις για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από συνταξιούχους


image of tax-clearanceΜε αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί, δίδονται διευκρινήσεις για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος υπόχρεων συνταξιούχων, για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ. 1079/26-03-2012.

ΠΟΛ. 1131/30-5-2012

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις ως προς την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

1.Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω διαδικτύου, της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, ανεξαρτήτως ποσού, εκτός κι αν αποκτούν παράλληλα και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση (εμπορική ή γεωργική) , από ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε νομικά πρόσωπα της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ.

Στις περιπτώσεις υπόχρεων συζύγων, όταν ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος, είτε ο σύζυγος είτε η σύζυγος, η κοινή φορολογική τους δήλωση μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στο ζευγάρι υπόχρεων ανεξαρτήτως ποσού εισοδήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει και εισοδήματα από ακίνητα ή από κινητές αξίες, ή είναι αγρότης ειδικού καθεστώτος.

Η μόνη περίπτωση κοινής δήλωσης συζύγων που υποχρεωτικά υποβάλλεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, είναι όταν ένας εκ των δύο αποκτά εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή από αγροτική εκμετάλλευση (αγρότης κανονικού καθεστώτος) ή από ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχει σε νομικό πρόσωπο της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ. (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξία, κοινωνία, αστική εταιρία).

2. Κατ’ εφαρμογή της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για το οικονομικό έτος 2012, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής :

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του κατά την 30/04/2012, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Συνεπώς μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2012, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, πριν και κατά την 30/04/2011.

β) Να μην έχει κατά την χρήση 2012 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, εκτός από μισθωτές υπηρεσίες, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα που δηλώνονται στην φορολογική δήλωση και φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, όπως ενοίκια ακινήτων, γεωργικά εισοδήματα κλπ, ακόμη κι αυτά που υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο. Δεν υπολογίζονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

3. Στις περιπτώσεις που υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2011, δεν συμπληρώνεται ο κωδικός 049, δεδομένου ότι από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε όπως ισχύουν για το συγκεκριμένο έτος, δεν επιτρέπεται προσκόμιση αποδείξεων με την συμπληρωματική δήλωση.

Στις συμπληρωματικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012, μετά την τροποποίηση του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. με το άρθρο 38 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’- 27/10/2011), οι αποδείξεις (κωδικός 049) υπολογίζονται εφόσον οι δηλώσεκ είναι ευπρόθεσυες, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

4. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει οριστεί με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1079/2012, για όσους έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή την φορολογική τους δήλωση και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET, δεν απαιτείται η προσέλευση στις Δ.Ο.Υ. για την έκδοση κλειδαρίθμων, διότι η Γ.Γ.Π.Σ. ήδη αποστέλλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ

4 Σχόλια στο “Διευκρινήσεις για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από συνταξιούχους”

 1. Τους τόκους τους στεγαστικου δανείου σε ποιους κωδικούς τους βάζω; Στο στεγαστικό δάνειο είμαστε και οι δύο σύζυγοι . Η βεβαίωση που μας έδωσε η τράπεζα είναι στο όνομα του συζύγου μου ( και κάπου γράφει συνδικαιούχος το δικό μου όνομα) το ποσό το βάζω όλο στον σύζυγο;

 2. Κυρία Παρασκευοπούλου,

  Οι τόκοι του στεγαστικού δανείου καταχωρούνται στους κωδικούς της δήλωσης ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που έχετε με τον σύζυγο σας. Αν για παράδειγμα η οικία είναι 50% μεταξύ εσάς και του συζύγου σας θα βάλεται 50% των τόκων σε εσάς και 50% στον σύζυγο σας.

  Για τους κωδικούς που θα πρέπει να συμπληρωθούν παρακαλώ ανατρέξτε στο βιβλίο οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών.

  http://www.minfin.gr/content-api/betacms/repository/minfin/binaryChannel/ForologikosOdhgos2012/content

 3. Παρακαλώ θέλω να ενημερωθώ για πελάτη μου που έχει κατάθεσει για σύνταξη Φεβρουαρίο του 2013 και πήρε σύνταξη Μάρτιο του 2015. Πείτε μου πως θα δηλώσω τα αναδρομικα; έχει κάνει μηδενικές δηλώσεις για 2013 . Από το χαρτί του ταμείου βλέπω ότι πρέπει να έχει κάνει εκκαθάριση η εφορία αλλά φοβάμαι μήπως πάλι πληρώσει με τις συμπληρώματικες

 4. Κύριε Σελιώτη,

  Θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη 2013,2014. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος δήλωσης των εισοδημάτων αυτών.
  Αν βγεί ποσό προς πληρωμή, δυστυχώς θα πρέπει να πληρωθεί.

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!